úterý 14. června 2016

Na prodej | recenze + jak se hraje?

Novinka od Albi určitě potěší nejednoho z vás. Ve hře Na prodej se z každého hráče stane na chvíli realitní agent, toužící po těch nejlepších domech a samozřejmě i nejvyšším zisku z jejich prodeje.



Na prodej je rodinná karetní hra, která je navíc díky kompaktnímu balení ideální i na cesty. Pravidla jsou jednoduchá a zvládne je opravdu každý už během pár minut. V krabici naleznete 30 karet s obrázky domů, 30 karet šeků, 84 mincí a pravidla. Hru může hrát 3 až 6 hráčů a trvá něco okolo třiceti minut. 


Princip je úplně jednoduchý. Nejdříve dražíme domy (nejvyšší číslo domu je 30, nejnižší 1) a pak domy zase prodáme (šeky od 0 do 15.000). Cílem aukce je tak získat co nejlepší domy, které se následně v druhé fázi budou lépe prodávat za více peněz


Každý hráč dostane přidělený počet mincí (liší se podle počtu hráčů, viz. návod), které slouží jako peníze při dražbě domů. Pozor. Po vydražení všech domů už nemají tyto peníze žádnou hodnotu, nemusíte si je tedy škudlit. Zamíchaný dobírací balíček karet s obrázky domů položíme na stůl a poté každé kolo vyskládáme příslušný počet karet číslem vzhůru. Vyskládané karty jsou domy, které se následně draží v aukci. I počet otáčených karet se liší dle počtu hráčů - v případě hry čtyř hráčů se otáčí čtyři domy.

Následná dražba funguje jednoduše. Každý hráč přidává postupně mince - musí tedy vždy nabídnout o jednu minci více než hráč předchozí - čímž draží dům s nejvyšším číslem. Můžete samozřejmě taky skončit a dále nepřihazovat. V tom případě přijdete o polovinu mincí, které už jste za nejvyšší dům nabídli a získáte dům s nejnižším číslem. Pokud skončí další hráč po vás, opět musí odložit polovinu svých nabídnutých mincí a vezme si druhý nejnižší dům. Takto se přihazuje až do chvíle, kdy někdo získá dům s nejvyšším číslem - tento hráč za dům zaplatí plnou cenu a odevzdá tak všechny mince, které za dům nabídl. 


I v této hře se dá taktizovat a vymýšlet co nejlepší strategie. Například je třeba dávat si pozor na malé rozdíly mezi kartami. Pokud je ve vyložených kartách nejvyšší s číslem 22 a druhá nejvyšší je 21, nemá valnou cenu přihazovat enormní množství peněz. Vyjde lépe vzít si zpět půlku nabízených mincí a získat kartu pouze o jedno číslo nižší.

Aukce pokračuje až do chvíle, kdy jsou vydraženy všechny domy. Pokud vám v průběhu hry dojdou mince, nic se neděje. Automaticky vždy získáte nejnižší kartu. Po skončení aukce si tedy své domy vezmete do ruky, což může vypadat třeba takto:


a nastává další fáze hry, pro kterou nebudou mince třeba. 

Nyní si musíme připravit šekovou hromádku karet. Systém je opět úplně stejný, podle počtu hráčů otáčíme příslušný počet karet. Tentokrát nenabízíme mince, ale přímo naše vydražené domy. Po prohlédnutí nabídky šeků se dobře rozmyslete, jak vysokou kartu domu nabídnete. Dům položíte na stůl tak, aby váš nabídnutý dům nikdo neviděl. 


Když všichni hráči nabídnou kartu, domy se otočí. Systém funguje stále stejně a tak bere hráč s nejvyšším číslem domu nejvyšší hodnotu šeku. 


Hráč 1 získá šek v hodnotě 14.000, hráč 2 šek v hodnotě 4.000, hráč tři šek v hodnotě 9.000 a hráč 4 šek v hodnotě 2.000.

Po rozebrání všech šeků z hromádky už nastává pouze čas spočítat vydělané peníze a zjistit, kdo je nejlepším realitním agentem ze všech!


Velkou výhodou hry Na prodej je fakt, že bude barvit opravdu všechny. Není těžké vysvětlit pravidla babičce nebo dědovi, stejně jako může hrát i malý školák, který zvládne počítat po tisících. Karty jsou z pevnějšího materiálu, takže se jen tak nepoškodí a navíc se ani grafika neokouká. Máme za sebou několik her a už teď víme, že tato hra bude určitě patřit k nejoblíbenějším v klubu deskových her Valmez

Žádné komentáře:

Okomentovat